Deze website maakt gebruik van Cookies. Wilt u dat?

Attentie! Deze website maakt gebruik van Cookies en vergelijkbare technologie.

Als u uw browser setting niet wijzigd, gaat u er mee akkoord.

I understand
     

 

Lion Tokkie zoekt Jilles Spelt

 

“David Tokkie mijn vader geboren op 12 juni 1910 had een bewogen leven en is  in 2005 op 95 jarige leeftijd overleden. Hij heeft de oorlog op wonderbaarlijke wijze overleefd. Pas na zijn dood besef ik dat hij een held is.”

 

Zo begint het boek dat Lion over zijn vader aan het schrijven is. David was een artiest en stond aan de basis van de Snip en Snap Revue. Hij is de oorlog doorgekomen als kleermaker. Na de oorlog maakte hij kostuums voor de Hoofdstad Operette.

 

David komt tijdens de oorlog al snel in het verzet terecht. Hij wordt spion in een werkkamp in Saarbrücken. Nadat zijn eenheid is geïnfiltreerd, probeert hij te vluchten naar Zwitserland. Hij strandt in het Zuid-Duitsland, want vanwege de sneeuw kan hij de bergen niet over.

Waarschijnlijk heeft hij de Nederlander Jilles Spelt tijdens zijn reis ontmoet. Ook hij wil naar Zwitersland en is gestrand. Samen brengen ze drie maanden door in Singen-Hohentwiel. Ze wonen boven een café bij een oude dame. David werkt ondertussen als kleermaker in het nabijgelegen Konstanz.

 

Als de sneeuw gesmolten is gaan ze 13 Maart 1945 de Zwitserse grens over. Na verhoor worden ze overgebracht naar een vluchtelingenkamp in Schaffhausen. Daarna scheiden hun wegen. David gaat naar Basel en mag in november 1945 terug naar Nederland. Lion heeft ontdekt dat Jilles al in juni naar huis mocht. Via Eindhoven, is hij weer teruggekeerd naar zijn geboortestad Utrecht.

Lion wil heel graag meer weten over de drie maanden in Singen-Hohentwiel, maar wat hij ook doet: hij kan Jilles Spelt niet vinden. Zou Jilles net als zijn vader een schuilnaam hebben gehad? Waren zijn papieren vals? Hopelijk herkent iemand het verhaal en vooral de foto van Jilles.

Aanknopingspunten:

 

  • Jilles Spelt, geboren mei 1924 in Utrecht
  • zoon van Anna Roos en Teunis Spelt, postbezorger
  • kan een valse identiteit zijn geweest
  • woonde winter 1944-1945 drie maanden in het Zuid-Duitse Singen-Hohentwiel boven een café bij een oude dame
  • kende David Tokkie als Albert Hendrik Pellen, de kleermaker
  • is op 12 maart 1945 vanuit Duitsland naar Zwitserland gevlucht
  • juni 1945 teruggekeerd naar Nederland, via Eindhoven in Utrecht terecht gekomen.

 

Resultaat in de uitzending van zondag 8 juni 2014:


Luisteraar Fred Verheul meldt zich. Hij heeft samengewerkt met een Jillis Spelt bij de Fortisbank.

“Het is een man met een zeer sociale inslag.” Maar daar blijft het niet bij. Hans van Veen is geïntrigeerd geraakt door het verhaal van Lion en is meteen gaan speuren voor hem. Hij zit op het spoor van de vermoedelijke dochter van Jilles.

 

 

 
 

Die spreken wij nog niet in de uitzending, maar zoon Jilles Spelt komt wel voor Lion

naar de studio. Hij heeft van zijn vader ook vaak het vluchtverhaal gehoord.

“De verhalen van mijn vader waren als verhalen uit een jongensboek."

 
  "